Mam dziś dla Was szarlotkę – odchudzoną. Nie jest to mój własny przepis lecz zmodyfikowana receptura koleżanki z IG (@iwnbrck). Postanowiłam jednak opublikować go tutaj w mojej wersji, aby nie przepadł! 🙂
Koniecznie wypróbujcie. Niebo w gębie!
Tortownica 22cm
Składniki:
- 2/3 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki pdp
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 łyżki erytrytolu
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego
- 7 jabłek SZARA RENETA
- cynamon
Sposób przygotowania:
Suche składniki z wyjątkiem cynamonu umieścić w misce. Dodać olej, jajka, jogurt i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 2h. Po tym czasie spód tortownicy wylepić 2/3 ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem i podpiec 5 min w 180 stopniach. Wyjąć foremkę z piekarnika, jabłka obrać, zetrzeć na tarce i doprawić cynamonem. Moje jabłka były słodkie więc nie dodawałam słodzidła. Wyłożyć na ciasto. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce (na wierzch). Piec w 180 stopniach do zrumieniania – około godziny.
Smacznego!
Moje ciasto podzieliłam na 8 części. Jeden kawałek zawiera:
Energia 240kcal Białko 4,2g Tłuszcz 6,8g Węglowodany 39,8g
Najnowsze komentarze