Chyba każdy lubi chrupiące kawałki kurczaka! Ja też! Mam dla Was alternatywę dla tłustych nuggetsów – wersja pieczona, a panierka zamiast z bułki tartej – powstała z płatków owsianych. Doskonała propozycja na kolację lub dodatek do obiadu 🙂
Składniki:
100g płatków kukurydzianych
30g mąki kukurydzianej
papryka słodka
przyprawa do kurczaka bez glutaminianu sodu
1 jajko
800g filetów z kurczaka
Płatki kukurydziane rozgnieć na drobne kawałeczki lub zmiksuj w blenderze (nie tak całkiem na mąkę 😉 ). Piersi z kurczaka umyj i oczyść ze wszystkich niedoskonałości. Następnie pokrój je na podłużne kawałki. Wbij jajko do miski, dolej 3 łyżki wody, dodaj przyprawy. Roztrzep jajka z przyprawami. Do drugiej miski wsyp płatki pamiętając, by wcześniej rozgnieść je na małe kawałki. Kawałki mięsa maczaj w jajku i obtaczaj w chrupiących płatkach. Układaj na wyłożonej papierem do pieczenia formie.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20 minut. Podawaj z dipem lub jako obiad 😉 Świetnie komponują się z pieczonymi obok ziemniakami 🙂
Przygotuj dip czosnkowy:
-1 kubeczek jogurtu greckiego
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka czosnku granulowanego
-sól, pieprz