Jak Święta to pierniczki!
W tym roku wpadł mi w oko przepis z bloga jadłonomia.com na odchudzone wegańskie pierniczki.
Moje nie są wegańskie, bo użyłam mleka zwierzęcego 🙂

Przepis błyskawiczny, a efekt zadowalający! Wypróbujcie, bo naprawdę warto!

Lekko zmodyfikowany – aby było po mojemu 🙂 


Składniki:

⅓ – ½ szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego
2 łyżki miodu naturalnego
skórka otarta z połowy pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 szklanki mąki jaglanej
1 łyżeczka kakao
1 łyżka przyprawy piernikowej
szczypta soli
⅔ szklanki erytrytolu
3 łyżki masła orzechowego ( u mnie z kawałkami orzeszków)
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo na polewę :

30 ml mleka
100g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
  1. W niedużym rondelku podgrzać mleko, miód, skórkę pomarańczową oraz kardamon, doprowadzić do wrzenia i odstawić do przestudzenia na 5 – 10 minut. 
  2. W międzyczasie w misce wymieszać mąkę, erytrytol, masło orzechowe oraz sodę i rękami wyrobić gładkie, elastyczne ciasto.
  3. Piernik rozgrzać do 180 stopni. Ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, wałkować i wykrawać pierniczki.
  4. Gotowe układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 8 – 15 minut w zależności od wielkości wykrojonych ciasteczek.Polewa:
    Mleko podgrzać, rozpuścić w nim czekoladę. Pierniki maczać w polewie i odłożyć do zastygnięcia.

    Najlepsze są drugiego dnia, serio!

Wesołych Świąt!
~Jagoda