Chyba każdy lubi naleśniki 🙂


Ja też czas od czasu do czasu mam na nie ochotę, choć totalną ich fanką nie jestem.

Z uwagi na to, że staram się unikać mąki z pszenicy, szukam alternatywy …tym razem zrobiłam naleśniki z mąki gryczanej i przyznam, że są super ! 
Po pierwsze-wartościowe, po drugie- bez glutenu , a po trzecie-sycą o wiele bardziej niż pszenne.

Mogą być też wersją przydatną dla osób, które nie mogą spożywać mleka i jego przetworów, gdyż mleko zwierzęce można tu spokojnie zastąpić mlekiem roślinnym.



Składniki na około 12 sztuk :

-300 ml mleka (zwierzęce/roślinne) 

-100 g mąki gryczanej
-2 jajka
-2 łyżki oleju rzepakowego
-słodzidło ( ja nie daję,bo mój wkład do naleśników jest słodki)

Przygotowanie :
Do miski wsyp mąkę, dodaj mleko, jaja i ewentualnie słodzidło jeśli go używasz. Zmiksuj na gładką masę. Dodaj olej i ponownie zmiksuj. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Ciasto wylewaj na bardzo dobrze rozgrzaną SUCHĄ patelnię i smaż naleśniki z obydwu stron 🙂



Zapraszam po przepis na MUS CZEKOLADOWY Z AWOKADO,który znajdziecie w kolejnym wpisie 😉 Świetnie sprawdzi się jako smarowidło do naleśników 😉
Cała porcja ma 900 kcal 🙂 (bez słodziła)