Składniki na 4 porcje: 250g muszli makaronowych
200g świeżego szpinaku
25g serka ricotta
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek (3 łyżki- dwie do sosu, jedna do szpinaku)
30g startego parmezanu
1szt Cebuli
500ml passaty pomidorowej
Bazylia, oregano, sól do smaku
Sposób przygotowania:
Muszle makaronowe ugotować skracając czas o 4 minuty w stosunku do tego na opakowaniu (do al’dente). Przelać zimna wodą.
Szpinak duś na oliwie wraz z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku i 0.5 łyżeczki soli około 15 min.
W tym czasie zrób sos. Cebulę i ząbek czosnku podduś na oliwie i dodaj passatę. Gotuj 10 min, dopraw solą, pieprzem , bazylią i oregano. Sos wylej na spód formy.
Do gotowego szpinaku dodaj ricottę i wymieszaj na gładki serek. Można zmiksować. Dopraw do smaku.
Nafaszeruj ugotowane muszle i poukładaj na sosie. Posyp parmezanem i wstaw do piekarnika (180st). Piecz 20 minut.
Muszle makaronowe ze szpinakiem i ricottą w sosie pomidorowym

Najnowsze komentarze