Oto modyfikacja przepisu Nigelli Lawson na czekoladowe muffiny. Tym razem dodałam do nich jeszcze dżemor!

Składniki na 20 sztuk:

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 3/4 szklanki erytrytolu
  • 1/2 tabliczki czekolady 80% kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (u mnie domowe ryżowe)
  • 1 duże jajko lub 2 małe+dżem 100% bez cukru
Sposób przygotowania:
Suche składniki przesiać do jednej miski. W drugiej wymieszać mokre i wlać je do suchych. Energicznie wymieszać. Ciasto będzie dosyć rzadkie.
Foremki na muffiny napełnić do 1/2 wysokości, nałożyć łyżeczkę dżemu i przykryć drugą częścią ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Polewa: 50ml mleka roślinnego+1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,