-
3 gałązki świeżego rozmarynu (tylko listeczki)
-
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-
100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
-
100 g oliwy z oliwek
-
1 jajko
-
250 g maślanki
-
250 g mąki jaglanej/owsianej/pszennej pełnoziarnistej/orkiszowej
-
½ łyżeczki soli
-
20 g koncentratu pomidorowego
-
150 g sera feta
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ser feta i suszone pomidory pokroić w kosteczkę. W misce połączyć suche składniki - mąkę, sól, proszek do pieczenia, rozmaryn. W drugiej misce połączyć olej, maślankę, koncentrat, oliwę i jajko - energicznie wymieszać. Dodać suche składniki do mokrych i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki wraz z przecierem pomidorowym. Do jednolitej masy dodać suszone pomidory i ser feta. Nakładać masę do foremek na muffinki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut.