Składniki na 12 sztuk:
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu (tylko listeczki)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju, odsączonych z zalewy
  • 100 g oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 250 g maślanki
  • 250 g mąki jaglanej/owsianej/pszennej pełnoziarnistej/orkiszowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 150 g sera feta
    
    Sposób przygotowania:
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ser feta i suszone pomidory pokroić w kosteczkę. W misce połączyć suche składniki - mąkę, sól, proszek do pieczenia, rozmaryn. W drugiej misce połączyć olej, maślankę, koncentrat, oliwę i jajko - energicznie wymieszać. Dodać suche składniki do mokrych i za pomocą drewnianej łyżki wymieszać składniki wraz z przecierem pomidorowym. Do jednolitej masy dodać suszone pomidory i ser feta. Nakładać masę do foremek na muffinki. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 20 minut.