Muffiny to mój numer popisowy 🙂 
Gdy zapowiedzą się goście lub gdy po prostu mam zachciankę na ciacho – robię muffiny. Wystarczy 10 minut i ciasto gotowe 😉
Czekoladowe muffiny zawsze wychodzą, zawsze są pyszne, zawsze szybko znikają! 🙂

Polecam 🙂 🙂 🙂


Składniki na 12 muffinek :

  • 1 3/4 mąki pszennej
  • 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 czekolada deserowa dobrej jakości
  • 1/2 szklanki cukru pudru ( tutaj można dać ksylitol!)
  • 1 szklanka mleka 
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Pół tabliczki czekolady posiekać. Drugą połowę pokroić/połamać na 12 części 🙂 Mąkę ,sodę ,kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski.
Dodać cukier puder i wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mokre składniki : mleko,jaja,olej i ekstrakt waniliowy.
Wszystko delikatnie zmiksować 😉
Następne mokre składniki przelać do suchych,dodać dodać posiekaną czekoladę i delikatnie wymieszać aż do połączenia składników.
Pamiętajcie, że ciasta na muffiny nie można mieszać długo-grudki są nawet wskazane 🙂 Wtedy babeczki wyjdą puszyste 😉
Ciasto nakładać łyżeczką do 3/4 wysokości foremek . Do każdej foremki wcisnąć kawałeczek czekolady (w ciasto) 🙂
Wierzch babeczek można posypać czekoladą (przed pieczeniem) lub po upieczeniu polać ulubioną polewą 🙂

Piec w 180 stopniach przez ok 20 minut 🙂