Święta nadchodzą wielkimi krokami, magiczny czas coraz bliżej.
Pora przygotować się na święta także od strony kulinarnej. Mam dla Was przepis na odchudzonego makowca.  Czemu odchudzonego? Bo bez ciasta – bez dodatku mąki i cukru.

Jest pyszny i przywołuje klimat świąt. Śmiało może zagościć na świątecznym stole.

Składniki na foremkę 24cm:
500 g maku mielonego
500 ml mleka roślinnego/zwierzęcego
8 łyżek miodu
3 łyżki cynamonu
200 g płatków migdałowych
100 g rodzynek
6 jaj

Sposób przygotowania:

Mak przelewamy wrzątkiem. W garnku umieszczamy mak, miód, cynamon i mleko. Całość gotujemy często mieszając do momentu aż mak wchłonie mleko. Teraz można zmielić mak w maszynce do mielenia mięsa (chyba, że nie przeszkadza Ci zgrzytający mak 🙂 ). Po zmieleniu dodajemy do maku migdały i rodzynki. Całość mieszamy dokładnie z roztrzepanymi jajkami.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Tortownicę lub foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę makową. Pieczemy 45 minut. Studzimy.

Gotowe! 😉