Przepis na szybki super letni obiad! Wegetariański,bo bez mięsa 🙂 Bogactwo zdrowych składników.
Smakuje wybornie 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 1 mała cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- passata pomidorowa w kartoniku (ilość dowolna)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 400 g makaronu pełnoziarnistego (suchego)
- przyprawy i zioła : sól,pieprz,słodka papryka,bazylia,oreganododatkowo: natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Olej wylej na rozgrzaną patelnię,zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzuć startą na tarce marchew-podsmaż 3 minuty. Po tym czasie dołóż pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Duś pod przykryciem do miękkości warzyw. Wlej passatę pomidorową,duś jeszcze chwilkę do zredukowania sosu. Przypraw obficie ziołami doprawiając do smaku. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Makaronu ugotuj al’dente i wymieszaj z zawartością patelni.
Olej wylej na rozgrzaną patelnię,zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Dorzuć startą na tarce marchew-podsmaż 3 minuty. Po tym czasie dołóż pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Duś pod przykryciem do miękkości warzyw. Wlej passatę pomidorową,duś jeszcze chwilkę do zredukowania sosu. Przypraw obficie ziołami doprawiając do smaku. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Makaronu ugotuj al’dente i wymieszaj z zawartością patelni.
Smacznego!