Dziś mam dla Was propozycję obiadową. W mojej codziennej diecie często występuje makaron jako danie obiadowe. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu,a jak większość z Was wie, jest to ważna sprawa dla studenta.
Tym razem pod nóż wpadły pieczary,a do nich dołączył tuńczyk 🙂
Zielona natka pietruszki-świetne źródło witaminy C zwieńcza idealnie to proste danie. Sami się przekonajcie podejmując popełnienie dania wg mojego przepisu 🙂
Składniki (na 4 osoby) :
-makaron ( u mnie pełnoziarniste świderki) -500 g
-2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
-1 łyżka oliwy z oliwek
-2 ząbki czosnku
-garść natki pietruszki
-jogurt grecki (200g)
-przyprawy : papryka wędzona, sól,pieprz,pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować.Na rozgrzaną oliwę wrzucić ząbki czosnku,podsmażyć do zarumienienia(aby puściły aromat w oliwie). Zdjąć czosnek z patelni. Umyte i pokrojone w talarki pieczarki wrzucić na patelnię. Dusić do miękkości. Dodać odcedzonego tuńczyka. Dusić na ogniu 5 minut. Przyprawić wg gustu.
Zgasić ogień. Dodać jogurt grecki i pietruszkę (już nie podgrzewać). Dodać ugotowany makaron,wymieszać i jeśli jest potrzeba to jeszcze doprawić. Gotowe! 😉
Najnowsze komentarze