Lubię majonez, ale unikam go ze względu na wysoką kaloryczność. Lubię też jajka na twardo, ale nie lubię jeść ich na „sucho”. Te z majonezem dobrze smakują 🙂 Szukałam alternatywy dla tradycyjnego tłuszczowego wytworu i znalazłam  – „majonez z kaszy jaglanej”.
Nie smakuje identycznie, ale bardzo podobnie – a jako „dip” sprawdza się nieźle! 



Składniki:
50 g suchej kaszy jaglanej
1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka musztardy stołowej
1/2  łyżeczki soli
50 ml mleka roślinnego lub zwierzęcego

Sposób przygotowania:
Kaszę sparzyć lub dokładnie przepłukać na sitku. Ugotować w 1/2 szklanki wody na miękko (około 15 minut). Wystudzić. Kaszę dokładnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Wodę dolewać stopniowo do uzyskania pożądanej konsystencji.