Składniki:

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 2 papryki czerwone
  • 1 opakowanie kuleczek mozzarelli
  • 200g filetów z kurczaka
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • przyprawa do kurczaka *bez glutaminianu sodu, przyprawa suszone pomidory z bazylią
Sos:

  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej (z gorczycą)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, przyprawa suszone pomidory z bazylią
Przygotowanie:
Filety oczyść, natrzyj przyprawami i zgrilluj (ja zrobiłam to za pomocą grilla elektrycznego, ale możesz użyć patelni grillowej lub po prostu pokroić filety w kostkę i podsmażyć na patelni). Ostudź, a potem pokrój w grubszą kostkę.
Jedną paprykę pokrój w kostkę (będzie na surowo), a drugą w 2 cm paski, posól i także zgrilluj. Ostudź i pokrój w kostkę.
Ogórka pokrój w kostkę, pomidorki z ćwiartki, kulki mozzarelli odsącz z zalewy.
Sałatę poszarp i umieść w misce wraz z innymi składnikami.

Przygotuj sos łącząc ze sobą wszystkie jego składniki.
Sałatę wymieszaj z sosem tuż przed podaniem 🙂 Proponuję polać ją z wierzchu octem balsamicznym- jeśli lubisz 😉  Fajnie komponuję się także uprażone pestki dyni, nasiona słonecznika 🙂

Przygotuj grzanki, którymi posypiesz sałatkę już na talerzu.

Grzanki:

  • chleb pełnoziarnisty/biały – pokrojony w drobną kostkę (kilka kromek)
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku

Na patelni roztop masło, wrzuć pokrojony chleb i posyp czosnkiem. Mieszaj….piecz do czasu aż będą chrupiące.

Gotowe! 🙂