Mam dla Was kolejną rozkosz dla podniebienia. W przypływie ogromnej chęci na domowe ciasto skleciłam wersję odchudzoną. Ciasto cytrynowo-kakaowe na bazie jogurtu naturalnego i mąki kukurydzianej. 
Jest bardzo słodziutkie ,bo osłodzone ksylitolem. 

Jest bajecznie proste,szybkie do zrobienia a potrafi zadowolić podniebienie łakomczuchów…takich jak ja 😉


Składniki: (można podwoić ilość,aby ciasto było wyższe)
-1 mały jogurt naturalny (180g)
-4 łyżki mąki kukurydzianej
-3 jajka
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/4 szklanki ksylitolu(można dać mniej,bo ciasto jest naprawdę słodkie)
-2 łyżeczki prawdziwego,gorzkiego kakao
-1 łyżka żurawiny
-1 łyżka startej skórki cytryny
-1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny


Jogurt, mąkę, jajka ,proszek do pieczenia dobrze wymieszać ,aby powstała puszysta masa. Ciasto podzielić na połowę. Do 1 połowy dodać skórkę i sok z cytryny((wymieszać) ,a do drugiej kakao(wymieszać).

Do foremki na tartę (małej 23cm) lub małej keksówki naprzemiennie wylewać dwa ciasta (rysując zygzaczki-tak aby dwa kolory przechodziły przez siebie). Na końcu posypać ciasto suszoną żurawiną.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (góra-dół) i piec 40 minut.

Smacznego! 🙂