Po prawie dwóch miesiącach przerwy powracam z nowymi przepisami! 🙂
Na pierwszy rzut mam dla Was propozycję obiadową.
Aktualnie trwa sezon pomidorowy. U mnie także! W ogrodzie krzaki uginają się od soczystych pomidorów i pięknej papryki. Grzechem byłoby tego nie wykorzystać.
Pierwsze co przyszło mi do głowy to zupa krem(zup płynnych nie lubię,ale kremowe uwielbiam).
Nic nie smakuje lepiej niż warzywa i owoce z własnego ogrodu! 🙂
Pomidory to skarbnica likopenu-naturalnego antyutleniacza,który usuwa z naszego organizmu wolne rodniki,a co za tym idzie-zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych.
Papryka natomiast to nieocenione źródło witaminy C. To czerwone warzywo posiada więcej wit.C niż kojarzona z nią cytryna.
Ponadto jedno i drugie warzywo dostarcza do naszego organizmu sporą dawkę potasu.
Składniki :
-wywar warzywny(marchew,seler,pietruszka,por)
-2 duże czerwone papryki
-5 sporych pomidorów (u mnie giganty prosto z krzaka 🙂 ) -jeśli kupujecie standardowe pomidory to użyjcie większej ilości
-1 cebula
-oliwa z oliwek
-oregano
-bazylia
-sól
-pieprz
Sposób przygotowania :
Przygotuj wywar warzywny. Papryki umyj,przekrój na pół i wydrąż gniazda nasienne. Posmaruj oliwą z oliwek i wyłóż na blasze. Piecz ok 30 min w 180st-do miękkości i czarnej skórki. Następnie umieść papryki w foliowym worku na ok 10 min-ułatwi to ściągnięcie z nich skórki.
Pomidory zalej wrzącą wodą i pozostaw na 2 min. Obierz ze skórki. Pokrój w grubą kostkę.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory i paprykę. Zblenduj na gładki krem. Dodawaj bulion do uzyskania pożądanej konstystencji(nie za dużo,aby nie rozrzedzić za bardzo). Zupę gotuj jeszcze ok 10 min. Dopraw całość do smaku.
Podawaj z kleksem jogurtu greckiego/śmietany oraz grzankami 🙂
Najnowsze komentarze