Mam propozycję obiadową dla wszystkich! Wegan, wegetarian i tych,którzy jedzą wszystko 🙂

Kotlety powstałe z kaszy jaglanej i warzyw. Zdrowe,smaczne i cenne dla organizmu.

Skarbnica witamin,minerałów i błonnika. Pamiętajcie o cennych,odkwaszających właściwościach kaszy jaglanej. Kotleciki idealne na poświąteczny detoks 🙂

Składniki (na 6 kotlecików):
  • 100g kaszy jaglanej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 6 pieczarek
  • 1 mała cukinia
  • garść fasolki szaparagowej rozmrożonej (nie musisz dawać)
  • przyprawy: sól,pieprz,papryka słodka, curry
+ oliwa z oliwek do smażenia (1 łyżka wystarczy)

Sposób przygotowania:

Kaszę opłukać i ugotować. Pieczarki i cukinię umyć i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach). Paprykę pokroić w drobną kosteczkę, fasolkę szparagową także. Dusić warzywa do miękkości na odrobinie oliwy z oliwek. Przyprawić. Dodać ugotowaną kaszę, wymieszać dokładnie i całość jeszcze doprawić jeśli jest taka potrzeba. Z masy uformować kotlety. 

Smażyć na rozgrzanej patelni (z 1 łyżeczką oliwy lub oleju). Podawać z sosem paprykowo-jogurtowym i dowolną sałatką.


Sos (niewegański):

jogurt naturalny + papryka słodka + pieprz + sól