Chyba w każdym polskim domu przyrządza się potrawy mączne.U mnie w domu rodzinnym także czas od czasu goszczą,szczególnie w piątki. Osobiście nie przypadam za tego typu kuchnią,ale jest jedna potrawa,którą lubię. Są to kopytka-takie z serem 😉 Unikam mąki pszennej,więc postanowiłam zrobić je z użyciem….kaszy jaglanej i mąki jaglanej! W takiej wersji z pewnością są o wiele bardziej wartościowe niż te z mąki pszennej.
Robiłam je po raz pierwszy i wyszły super! Rodzinka także to potwierdziła.
Składnik (na 5 porcji obiadowych):
-3 woreczki suchej kaszy jaglanej(1,5 szklanki )
-300 g chudego lub półtłustego twarogu
-1 szklanka mąki jaglanej
-1 szklanka mąki ziemniaczanej
-sól,pieprz
+30g masła (roztopić i sklarować)
Kaszę wypłucz na sicie (dokładnie do momentu aż woda będzie przezroczysta),sparz wrzątkiem.Wrzuć na gotujące się 4 szklanki wody. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia wody (ok 25 minut).
Po tym czasie kasze ostudź.Do zimnej kaszy dodaj twaróg i zblenduj na gładką masę. Dodaj mąki i dokładnie wymieszaj z użyciem ręki.Przypraw solą i pieprzem do smaku.
Stolnicę lub deskę do krojenia posyp mąką jaglaną. Z ciasta formuj rulony i potnij na „paski” tworząc kopytka.Wodę z solą zagotuj i wrzucaj kopytka (porcjami,nie wszystkie na raz). Gotuj przez kilka minut. Podawaj z masłem : )
Najnowsze komentarze