Ten przepis nie jest mojego autorstwa, lecz @iwnbrnck (IG). Publikuję go, ponieważ wiele osób do mnie pisze z prośbą o przepis 🙂

Składniki (forma 22 cm):

Spód

  • 100g suszonych daktyli
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie wodę odlać (pozostawiając 1 łyżkę) i zmiksować na karmel. Dodać płatki owsiane i wiórki – jeszcze raz zmiksować całość.
Spód tortownicy wyłożonej papierem wylepić otrzymaną masą. Wstawić do lodówki.
Masa
  • 200g suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 90g erytrytolu (może być pół szklanki ksylitolu)
  • 60g miodu
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
Kaszę sparzyć wrzątkiem lub wypłukać pod bieżącą wodą. Ugotować na mleczku kokosowym z dodatkiem wody (gotować do całkowitego wchłonięcia, pilnując aby się nie przypaliło).
Masę wymieszać z miodem, słodzidłem i wiórkami kokosowymi. Ostudzić i zblendować na gładki krem. Wyłożyć na spód.

Polewa:

  • 50ml mleka lub mleka roślinnego
  • 60g gorzkiej czekolady
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Polewę rozsmarować na masie jaglanej. Wstawić ciasto do lodówki. Gotowe!

Dzieląc na 10 części ciasto zawiera:
Energia 303kcal Białko5,4g Tłuszcz16g Węglowodany37g