Ten przepis nie jest mojego autorstwa, lecz @iwnbrnck (IG). Publikuję go, ponieważ wiele osób do mnie pisze z prośbą o przepis 🙂
Składniki (forma 22 cm):
Spód
- 100g suszonych daktyli
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórek kokosowych
Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na pół godziny. Po tym czasie wodę odlać (pozostawiając 1 łyżkę) i zmiksować na karmel. Dodać płatki owsiane i wiórki – jeszcze raz zmiksować całość.
Spód tortownicy wyłożonej papierem wylepić otrzymaną masą. Wstawić do lodówki.
Spód tortownicy wyłożonej papierem wylepić otrzymaną masą. Wstawić do lodówki.
Masa
- 200g suchej kaszy jaglanej
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 1 i 3/4 szklanki wody
- 90g erytrytolu (może być pół szklanki ksylitolu)
- 60g miodu
- 3/4 szklanki wiórek kokosowych
Kaszę sparzyć wrzątkiem lub wypłukać pod bieżącą wodą. Ugotować na mleczku kokosowym z dodatkiem wody (gotować do całkowitego wchłonięcia, pilnując aby się nie przypaliło).
Masę wymieszać z miodem, słodzidłem i wiórkami kokosowymi. Ostudzić i zblendować na gładki krem. Wyłożyć na spód.
Masę wymieszać z miodem, słodzidłem i wiórkami kokosowymi. Ostudzić i zblendować na gładki krem. Wyłożyć na spód.
Polewa:
- 50ml mleka lub mleka roślinnego
- 60g gorzkiej czekolady
Mleko podgrzać i rozpuścić w nim czekoladę. Polewę rozsmarować na masie jaglanej. Wstawić ciasto do lodówki. Gotowe!
Dzieląc na 10 części ciasto zawiera:
Energia 303kcal Białko5,4g Tłuszcz16g Węglowodany37g
Puszka mleka kokosowego jakiej wielkosci ma byc? Sa małe , chyba 160 ml i duze…:) ciasto mnoe bardzo kusi!!
400 ml 🙂