Sezon dyniowy trwa,w mojej kuchni na całego! 🙂
Ostatnim razem publikowałam przepis na pankejki,a dziś zamieszczam patent na KEKSA. Wilgotnego,puszystego o korzennym smaku….z dodatkiem jabłek 😉 Mniaam!


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistejj
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka purre z dyni ***
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru (proszek)
  • 3 jabłkaSposób przygotowania:
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą piankę. Dodawać po łyżce puree z dyni,mąkę wymieszaną z innymi suchymi składnikami. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jabłka. Masę przelać do keksówki i piec 1 h w 180 stopniach.
    Smacznego! 😉