Ciasta kawowego jeszcze nie było,więc jest! 🙂 Może sprawdzi się na święta?

Przygotowanie zajmuje 15 minut + pieczenie,dlatego sprawdzi się dla zapracowanych.

Składniki:
200 g daktyli suszonych
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1¼ szklanki wody
½ łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g masła
2 łyżki miodu
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej/owsianej/ryżowej pełnoziarnistej

Dodatkowo:

1/2 słoiczka dżemu 100% z czarnej porzeczki
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
30 ml mleka
Przygotowanie:

1. Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Keksówkę wyłożyć papierem. 
2. Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.
3. Masło z cukrem utrzeć (zmiksować), dodać jajka i zmiksowaną pastą z daktyli (jeśli masło się zważy to nic 😉 )
4. Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.
5. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku do suchego patyczka.

Ciasto ostudzić,przekroić wzdłuż,posmarować konfiturą i przełożyć drugą warstwą.

Polewa:
W gorącym mleku rozpuścić czekoladę i polać nią ciacho.

Smacznego! 🙂