Jaglany snikers idealny dla wegan! 🙂

Składniki na tortownicę 22cm lub keksówkę z odpinanymi bokami:

Spód

  • 100g płatków owsianych górskich
  • 140g masła orzechowego
  • 40 g daktyli (namoczonych w wodzie- nie wylewaj jej)
  • 2 łyżki wody w której moczyły się daktyle
Masa
  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki słodzidła (erytrolu, ksylitolu)
  • 750 ml mleka roślinnego (lub krowiego-wtedy nie będzie vega 🙂 )
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
Karmel
  • 90 g masła orzechowego
  • 110 g daktyli (namoczonych w wodzie)
  • 90 g orzeszków ziemnych (prażonych)
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zmiksuj i wylep masą spód foremki.
Kaszę sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Ugotuj do miękkości  (na mleku) z dodatkiem wiórek kokosowych. Odstaw do wystygnięcia. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę, dodaj erytrol. Masę wyłóż na spód.
Teraz przygotuj karmel. Odcedzone daktyle zmiksuj z masłem orzechowym i 5 łyżkami wody, w której moczyły się daktyle. Karmelem posmaruj wierzch i posyp orzeszkami ziemnymi.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Gotowe!

1 kawałek ma 325 kcal B9,3 T18,3 W41,6