
Jaglany snikers idealny dla wegan! 🙂
Składniki na tortownicę 22cm lub keksówkę z odpinanymi bokami:
Spód
- 100g płatków owsianych górskich
- 140g masła orzechowego
- 40 g daktyli (namoczonych w wodzie- nie wylewaj jej)
- 2 łyżki wody w której moczyły się daktyle
Masa
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 3 łyżki słodzidła (erytrolu, ksylitolu)
- 750 ml mleka roślinnego (lub krowiego-wtedy nie będzie vega 🙂 )
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Karmel
- 90 g masła orzechowego
- 110 g daktyli (namoczonych w wodzie)
- 90 g orzeszków ziemnych (prażonych)
Sposób przygotowania:
Składniki na spód zmiksuj i wylep masą spód foremki.
Kaszę sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Ugotuj do miękkości (na mleku) z dodatkiem wiórek kokosowych. Odstaw do wystygnięcia. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę, dodaj erytrol. Masę wyłóż na spód.
Teraz przygotuj karmel. Odcedzone daktyle zmiksuj z masłem orzechowym i 5 łyżkami wody, w której moczyły się daktyle. Karmelem posmaruj wierzch i posyp orzeszkami ziemnymi.
Składniki na spód zmiksuj i wylep masą spód foremki.
Kaszę sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą. Ugotuj do miękkości (na mleku) z dodatkiem wiórek kokosowych. Odstaw do wystygnięcia. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę, dodaj erytrol. Masę wyłóż na spód.
Teraz przygotuj karmel. Odcedzone daktyle zmiksuj z masłem orzechowym i 5 łyżkami wody, w której moczyły się daktyle. Karmelem posmaruj wierzch i posyp orzeszkami ziemnymi.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Gotowe!
1 kawałek ma 325 kcal B9,3 T18,3 W41,6

