Naleśniki to danie,które robi się bardzo szybko. Według mnie jest to danie uniwersalne,bo można przygotować je z dowolnej ilości mąki,dowolnej ilości proporcji i z dowolnymi dodatkami. Na słodko i na słono. W wersji mięsnej,w wersji wegetariańskiej i wegańskiej. Jednym słowem są super! Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno. 

Ostatnim razem,gdy gościły w moim jadłospisie,wystąpiły w wersji słonej. Z serkiem i porem 🙂 
Były bardzo smaczne i sycące. Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się swoimi odczuciami odnośnie walorów smakowych owych naleśników.

MOJE NALEŚNIKI SĄ Z MĄKI JAGLANEJ(idealna wersja dla bezglutenowców) JEDNAK MOŻECIE ZROBIĆ NALEŚNIKI Z KAŻDEGO INNEGO PRZEPISU I WYKORZYSTAĆ ZAPROPONOWANE PRZEZE MNIE NADZIENIE.

Moi Drodzy,
widzę,że wiele osób czyta mojego bloga,ale nikt nie chce podzielić się ze mną swoją opinią (z wyjątkiem dwóch osób,którym bardzo dziękuję i się do nich uśmiecham 🙂 )
Jeśli znajdziecie chwilę,proszę o skomentowanie wypróbowanych przepisów. Będzie to dla mnie bardzo ważne i budujące. A jeszcze bardziej…motywujące! 😉


Przepis na naleśniki jaglane:
300ml mleka 2%
115 g mąki jaglanej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 jajka
szczypta soli himalajskiej 
woda gazowana to rozcieńczenia ciasta

Nadzienie:
-1 opakowanie serka naturalnego PRESIDENT lub innego np. bieluch
-2 białe części pora
-1 łyżka masła min 82% tłuszczu

Wszystkie składniki zmiksować. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 30 minut.
Patelnię dobrze rozgrzać. Nie ma potrzeby smarowania patelni tłuszczem,ponieważ jest on w cieście. Naleśniki smażyć z obydwu stron na złoty kolor.



Białą część pora przekroić na pół,a następnie pokroić w półtalarki. Na patelni roztopić masło,dodać pora,przyprawić solą i pieprzem. Dosić pod przykreciem do momentu aż por zmięknie (nie smażyć na złoto!).

Nalesniki posmarować serkiem,a następnie wyłożyć na niego pora. Złożyć w kopertę i zajadać 🙂