Ciasto z kaszy jaglanej? Czemu nie 😉
Przedstawiam mój debiutancki jagielnik !
Składniki na maleńką tortownicę (18cm) – podwój porcję jeśli chcesz go przygotować w większej formie:)
Spód:
- 1 szklanka daktyli (zalej gorącą wodą i odstaw)
- 1 szklanka płatków owsianych górskich (podpraż na suchej patelni)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Płatki i namoczone daktyle zblenduj z dodatkiem 2 łyżek wody,w której się moczyły. Dodaj do masy cynamon.
Formę wyłóż papierem do pieczenia,a następnie wylep spód masą.
Masa:
- 200 g suchej kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 400g jogurtu naturalnego
- sok z 1 cytryny
- 7 łyżek erytrytolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
- aromat waniliowy – 1 łyżeczkaDodatkowo:
-konfitura porzeczkowa (dżem 100% bez cukru)Kaszę bardzo dokładnie przepłucz wodą. Zalej mlekiem i gotuj ok 20 min do całkowitego wchłonięcia. Pilnuj,aby się nie przypaliło 🙂 Do gorącej kaszy dodaj olej kokosowy,jogurt,słodzidło,sok z cytryny i aromat. Zblenduj na jednolitą masę i wyłóż na spód ciasta.
Wstaw do lodówki. Po kilka godzinach wierzch posmaruj dżemem 100% bez cukru ( u mnie 3 łyżki). Wstaw na noc do lodówki 🙂Cała porcja zawiera:
Energia 2300 kcal Białko 70 g Tłuszcz 55 g Węglowodany 388 g
Jagielnik mega polecam- pyszny słodki smak złamany kwaśnym dżemem.
Pychota.
Przymierzam się teraz do keksu daktylowo-kawowego.:)) Pozdrawiam- proszę więcej takich przepisów:))
Dziękuję! Cieszę się,że smakował 🙂 Polecam gorąco keks,bo jest pyszny!
Jednak nie keks był dzisiaj na tapecie…ale tarta zbozowo-daktylowa, zamiast truskawek banan, tylko na mase dalam troche dzemu pozeczkowego, poniewaz myslalam ze bedzie bardzo slodkie.
Ale i tak wyszło super i pyszne.
Dzieki za inspiracje-fajne przepisy!
Baardzo się cieszę! :))
Zapraszam częściej 🙂