Ciasto z kaszy jaglanej? Czemu nie 😉

Przedstawiam mój debiutancki jagielnik !

Składniki na maleńką tortownicę (18cm) – podwój porcję jeśli chcesz go przygotować w większej formie:) 

Spód:

  • 1 szklanka daktyli (zalej gorącą wodą i odstaw)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (podpraż na suchej patelni)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Płatki i namoczone daktyle zblenduj z dodatkiem 2 łyżek wody,w której się moczyły. Dodaj do masy cynamon.
Formę wyłóż papierem do pieczenia,a następnie wylep spód masą.


Masa:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 400g jogurtu naturalnego
  • sok z 1 cytryny
  • 7 łyżek erytrytolu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • aromat waniliowy – 1 łyżeczkaDodatkowo:
    -konfitura porzeczkowa (dżem 100% bez cukru)

    Kaszę bardzo dokładnie przepłucz wodą. Zalej mlekiem i gotuj ok 20 min do całkowitego wchłonięcia. Pilnuj,aby się nie przypaliło 🙂 Do gorącej kaszy dodaj olej kokosowy,jogurt,słodzidło,sok z cytryny i aromat. Zblenduj na jednolitą masę i wyłóż na spód ciasta.
    Wstaw do lodówki. Po kilka godzinach wierzch posmaruj dżemem 100% bez cukru ( u mnie 3 łyżki). Wstaw na noc do lodówki 🙂

    Cała porcja zawiera:
    Energia 2300 kcal Białko 70 g  Tłuszcz 55 g Węglowodany 388 g