Już kiedyś wspominałam,że jestem fanką wszystkiego co czekoladowe.Do moich ulubionych produktów należy granola,którą dawno kupowałam w jednym ze sklepów i pochłaniałam w dużych ilościach.Niestety wtedy jeszcze nie miałam nawyku czytania etykiet.Okazało się,że jak co drugie musli ze sklepowej półki na pierwszych miejscach etykiety widniał CUKIER,a jak wiadomo-cukier(dodany) to zło.Zawsze powtarzam,że jeśli coś nam smakuje,a niekoniecznie jest wartościowym produktem,trzeba go nim uczynić…samodzielnie! 🙂 Tak też zrobiłam i stworzyłam swoją własną granolę.Zajęło mi to 10 minut i chwilkę pieczenia.Od dziś będę delektować się jogurtem z własną granolą bez dodatku cukru.
Jest słodziutka,czekoladowa i przede wszystkim bogata w składniki odżywcze. Sami spójrzcie:orzechy włoskie-źródło błonnika,kwasów tłuszczowych omega-3,witaminy E,B6,magnezu,kwasu foliowegoczekolada o wysokiej zawartości kakao (85%) – źródło potasu,magnezu,witaminy B3,fitosteroli
płatki owsiane – źródło błonnika,witaminy B1,B6,witaminy E,selenu,magnezużurawina suszona – źródło błonnika,antyoksydantów,witamin z grupy B,witaminy C,magnezu,fosforu,potasusłonecznik – źródło błonnika,witaminy E,witamin z grupy B,,fitosteroli,fosforu i potasumiód pszczeli – źródło witamin z grupy B,kwasu foliowego,potasu,fosforu,żelaza,biotyny


Składniki:
  • -150g  płatków owsianych
  • -1 pasek czekolady 85% kakao (20 g) (posiekany)
  • -45g  słonecznika
  • -45g żurawiny suszonej
  • -30g orzechów włoskich(posiekane)
  • -1 łyżka gorzkiego kakao (z wiatrakiem)
  • -1 łyżka miodu pszczelego (scukrzonego)
Wszystkie suche składniki należy umieścić w misce.Miód rozpuścić w mikrofali i wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Zawartość miski wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
Po wyjęciu z piekarnika proponuję wymieszać składniki aby roztopione kawałki czekolady pokryły poniekąd składniki. Ostudzić i zamknąć w szczelnym słoiczku.


CAŁA PORCJA TO 315 g,z czego w 100g znajduje się:
Energia:415 kcal
Białko:11g
Tłuszcz:19g
Węglowodany:54kcal

Co w przeliczeniu na 1 łyżkę(15g) daje :
62 kcal, B 2g , T 3g W 8g