Już kiedyś wspominałam,że jestem fanką wszystkiego co czekoladowe.Do moich ulubionych produktów należy granola,którą dawno kupowałam w jednym ze sklepów i pochłaniałam w dużych ilościach.Niestety wtedy jeszcze nie miałam nawyku czytania etykiet.Okazało się,że jak co drugie musli ze sklepowej półki na pierwszych miejscach etykiety widniał CUKIER,a jak wiadomo-cukier(dodany) to zło.Zawsze powtarzam,że jeśli coś nam smakuje,a niekoniecznie jest wartościowym produktem,trzeba go nim uczynić…samodzielnie! 🙂 Tak też zrobiłam i stworzyłam swoją własną granolę.Zajęło mi to 10 minut i chwilkę pieczenia.Od dziś będę delektować się jogurtem z własną granolą bez dodatku cukru.
Jest słodziutka,czekoladowa i przede wszystkim bogata w składniki odżywcze. Sami spójrzcie:orzechy włoskie-źródło błonnika,kwasów tłuszczowych omega-3,witaminy E,B6,magnezu,kwasu foliowegoczekolada o wysokiej zawartości kakao (85%) – źródło potasu,magnezu,witaminy B3,fitosteroli
płatki owsiane – źródło błonnika,witaminy B1,B6,witaminy E,selenu,magnezużurawina suszona – źródło błonnika,antyoksydantów,witamin z grupy B,witaminy C,magnezu,fosforu,potasusłonecznik – źródło błonnika,witaminy E,witamin z grupy B,,fitosteroli,fosforu i potasumiód pszczeli – źródło witamin z grupy B,kwasu foliowego,potasu,fosforu,żelaza,biotyny
- -150g płatków owsianych
- -1 pasek czekolady 85% kakao (20 g) (posiekany)
- -45g słonecznika
- -45g żurawiny suszonej
- -30g orzechów włoskich(posiekane)
- -1 łyżka gorzkiego kakao (z wiatrakiem)
- -1 łyżka miodu pszczelego (scukrzonego)
Te sklepowe mogą się przy niej schować!