Gofry, któż ich nie lubi?
Mi kojarzą się z wyjazdami na wakacje – zawsze widząc budkę z goframi musiałam jednego zjeść.
Nie przyrządzałam sama gofrów w domu, ponieważ nie miałam do tego sprzętu. Od dłuższego czasu szukałam dobrej gofrownicy. Co znaczy dobrej? Takiej do której ciasto nie będzie przywierać, takiej która będzie szybko piekła piękne kształtne gofry oraz takiej, która będzie łatwa w utrzymaniu czystości. Bardzo nie lubię myć zakamarków urządzeń elektrycznych.
Poszukiwania trwały długo, ale znalazłam wreszcie tą wymarzoną, która te wszystkie kryteria spełniła.
Gofrownica BREVILLE Dura Ceramic. To ona wniosła do mojej kuchni nowości! Dzięki powłoce dura ceramic gofry pieką się szybko, a płytki grzewcze pozostają idealnie czyste – nie muszę smarować ich olejem, ciasto odchodzić idealnie nie pozostawiając okruszków. Co lepsze – płytki są wyciągane dzięki czemu można je w łatwy sposób umyć, a właściwie przepłukać. Zawsze zwracam uwagę na sprzęty, w których przygotowuję jedzenie także pod względem zdrowotnym – wspomniana powłoka nie zawiera PTFE ani PFOA, dlatego bez obaw mogę karmić pysznymi goframi moją Rodzinę. Gofrownica jest zgrabna, posiada nowoczesny design i wpasowuje się w każdy klimat kuchni. Nie zajmuje dużo miejsca – można ją postawić w pionie na kuchennym blacie (posiada nóżki).
Jeśli szukasz gofrownicy to z ręką na sercu polecam Ci tą od Breville. Kliknij tutaj aby przejść do sklepu
Stworzyłam wersję słodką i wytrawną oczywiście w odchudzonym, zdrowszym wydaniu. Chcę się z Wami podzielić przepisami! Łapcie i stwórzcie rozkosz dla swojego podniebienia.
Bezglutenowe gofry na mleku roślinnym (możesz zamienić mąkę na pszenną, a mleko roślinne na zwierzęce)
Składniki na 12 gofrów:
- 3 jajka
- 300 ml mleka roślinnego (jeśli używasz zwykłego mleka – daj 350 ml)
- 250 g mąki bezglutenowej np. mix mąki jaglanej i kukurydzianej
- 70 g oleju rzepakowego
- 20 g erytrytolu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia (możesz zmiksować). Do masy dodaj ubite białka delikatnie mieszając. Gofrownicę rozgrzej i nakładaj porcje ciasta łyżką. Smaż gofry na rumiany kolor i podaj z ulubionymi dodatkami.
Uwaga techniczna: Nie kładź gofrów na płaskiej powierzchni np. talerzu. Połóż je na kratce od piekarnika, aby para z nich wyszła. Jeśli dasz je na talerz – zrobią się gumowate.
Wytrawne gofry orkiszowe ze szpinakowym serkiem, rukolą, łososiem i pomidorkami
Składniki na 14 sztuk:
4 jajka
400 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g oleju
260 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub każdej innej
łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugiej misce wymieszaj wszystkie składniki do ich połączenia (możesz zmiksować). Do masy dodaj ubite białka delikatnie mieszając. Ciasto odstaw na 15 minut, aby odpoczęło. Gofrownicę rozgrzej i nakładaj porcje ciasta łyżką. Smaż gofry na rumiany kolor.
Uwaga techniczna: Nie kładź gofrów na płaskiej powierzchni np. talerzu. Połóż je na kratce od piekarnika, aby para z nich wyszła. Jeśli dasz je na talerz – zrobią się gumowate.
Świetny sprzęt, czekam na promocję żeby kupić!!!