
Któż nie lubi popularnych łakoci o nazwie „ptasie mleczko”? Chyba każdy lubi!
Mam dziś dla Was zdrowszą alternatywę! O dowolnym smaku. U mnie padło na truskawkowy 🙂
Składniki na około 25 sztuk:
-1,5 opakowania galaretki o dowolnym smaku (jeśli nie używasz nasion chia – daj dwie)
-40g nasion chia
-140g mleka
-250g twarogu półtłustego
Polewa: 50g czekolady gorzkiej + 5 łyżek mleka
Jak zrobić?
Galaretki rozpuść w 1 szklance wrzącej wody. Odstaw do wystygnięcia. Nasiona chia zalej zimnym mlekiem, wymieszaj i odstaw na 15 minut do napęcznienia. Gdy galaretka wystygnie zmiksuj ją wraz z twarogiem na idealnie gładką masę. Zrób to za pomocą blendera. Nie powinno być serowych grudek, masa ma być gładziutka. Następnie dodaj napęczniałe nasiona chia i wymieszaj łyżką.
Masę przelej do prostokątnego naczynia (najlepsze będzie sylikonowe) – u mnie ceramiczna foremka 20cm x 15cm i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
Gdy masa stężeje przejedź nożem po brzegach, aby „odlepić” galaretkę i „wysyp” ją na deskę do krojenia. Ja najpierw odkroiłam pasek, aby dostać się do reszty i ją „podważyć”.
Pokrój masę serową na paski, a następnie na kawałki.
Teraz zrób polewę : mleko zagotuj, zgaś ogień i wrzuć kostki czekolady – wymieszaj. Jeśli masz pędzelek kuchenny – pomaluj czekoladą kostki i wstaw do lodówki, aby czekolada zastygła. Gotowe!
* JEŚLI NIE MASZ NASION CHIA – POMIŃ JE. ZAMIAST 1,5 OPAKOWANIA GALARETKI ROZPUŚĆ 2 OPAKOWANIA W JEDNEJ SZKLANCE. WSZYSTKO POZA TYM JAK W PRZEPISIE 😉
Najnowsze komentarze