Mazurek Wielkanocny to tradycja dla wielu w Święta 🙂 Niestety, kruchy spód w tradycyjnej wersji zawiera gluten, bo jest przyrządzony na mące pszennej. Ja w swoim spodzie użyłam mąki ryżowej (bezglutenowej), a zamiast mleka użyłam napoju roślinnego. To doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mogę z przyczyn zdrowotnych spożywać glutenu i mleka. Pierwsza wersja przepisu jest w wersji opisanej wyżej, a po ukośniku znajdziecie inne opcje dla tych, którzy mogą sobie pozwolić na „więcej”.

Składniki:
200 g mąki ryżowej/jaglanej/kukurydzianej
80 g mąki ziemniacznej130 g oleju kokosowego w formie stałej/ masła
2 żółtka
80 g erytrolu/ cukru
1 łyżka jogurtu sojowego/ 1 łyżka jogurtu

Ze składników na ciasto kruche zagnieść ciasto (poszatkować nożem wszystko razem i ugnieść jednolite ciasto). Teraz opcje masz dwie 🙂 Możesz wstawić kulę ciasta do lodówki, a możesz od razu „wylepiać” foremkę. Ja swoje ciasto chłodziłam długo, ale i tak źle się wałkowało, bo przyklejało się do wałka. Dlatego robiłam z rekach „łatwki”, które zlepiałam na formie wyłożonej papierem do pieczenia : ) Ta wersja jest wygodniejsza moim zdaniem. Z ciasta uformować owalny kształt lub wylepić po brzegi foremkę. Ciasto ponakłuwać widelcem, a brzegi ozdobić odciskając widelec 😉

Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do zezłocenia – u mnie około 20 minut.
spód ostudzić. Teraz czas na wykończenie.

Karmel daktylowo-orzechowy:
100 g daktyli suszonych zalanych wrzątkiem i pozostawionych na godzinę. Wodę odlej, ale nie wylewaj.
80 g masła orzechowego

Składniki zmiksować ze sobą 🙂 Jeśli karmel wyjdzie suchy – dodaj troszkę wody z daktyli.

Kruchy spód posmarować karmelem, ozdobić roztopioną gorzką czekoladą i przeróżnymi bakaliami – niech poniesie Cię fantazja! 🙂 U mnie: orzeszki, kokos, orzechy włoskie, płatki migdałowe, rodzynki, orzechy laskowe.

Mazurek gotowy!