Święta zbliżają się wielkimi krokami. Jak je przetrwać jeśli dotychczas uważaliśmy na jedzenie,a może nawet byliśmy (jesteśmy) na diecie redukcyjnej. Kilka dni zapomnienia może zniweczyć to co do tej pory osiągnęliśmy (jeśli wsuwamy bez opamiętania 😀 ).
Na szczęście w obecnych czasach istnieje wiele możliwości na przygotowanie ciasta w wersji odchudzonej. Wiele takich tutaj publikowałam-jeśli śledzicie jagodowe smaki to wiecie.

No ale….jak święta to i ciasto z makiem powinno się pojawić! 
Słodkie,sycące,a nawet mulące 😀 

Takie ciasto z makiem mam dzisiaj dla Was! Osłodzone bananami i miodem,z nutą cynamonu i imbiru,z dodatkiem suszonych śliwek.

Mniaaaaaaaaaaaaaaaaam! 

Składniki:

  • 5 bardzo dojrzałych bananów(takich z plamkami)
  • 3 jajka
  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • 300g  mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 100 g maku
  • dwie garści suszonych śliwek
  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Wszystkie składniki (oprócz śliwek) należy umieścić w misce i dokładnie zblendować na gładką masę. Następnie dodać pokrojone śliwki,wymieszać i wylać ciasto do wyłożonej papierem foremki(u mnie tortownica 20cm). Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180º C.

Polewa:
-2 łyżki masła orzechowego
-1 łyżeczka masła

Masło orzechowe i masło rozpuścić (nie gotować!). Polać nim ciasto i odstawić do wystygnięcia.