Sezon malinowy trwa! Trzeba korzystać z uroków lata jak tylko się da 😉
Maliny to owoce,które dają nam sporą dawkę witamin , na czele z witaminą C 🙂 Oprócz tego charakteryzują się dużą zawartością potasu,wapnia i magnezu. Nadają się do deserów,ciast,lodów,koktajli oraz jako przekąska.
Dodatkową właściwością malin,o której mało kto wie jest działanie przeciwgorączkowe. Maliny pobudzają gruczoły potowe do wydzielania potu,co doprowadza do obniżenia temperatury ciała.
Maliny przychodzą z pomocą także kobietom,gdy nadejdą „gorsze dni” . Dzięki właściwościom rozkurczającym uśmierzają ból brzucha 🙂
Jak widać-maliny to samo zdrowie! 🙂
Tak jak obiecałam na Instagramie – podsuwam Wam przepis na pyszne owsiane ciacho.
Bardzo wilgotne,słodkie i MALINOWE 🙂 Błyskawiczne do zrobienia-czyli takie jakie lubię 🙂
Składniki na keksówkę:
-1,5 szklanki mąki owsianej (zmielone w blenderze płatki owsiane)
-0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
-5 bardzo dojrzałych bananów
-4 jajka
-1 szklanka otrębów
-6 łyżek oleju kokosowego/rzepakowego
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-5 łyżek miodu naturalnego
-3 jabłka
-maliny (ilość dowolna-u mnie cała miseczka 🙂 )
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zmiksuj w blenderze do powstania mąki. Dodaj mąkę pszenną,banany,otręby,jajka,olej,proszek do pieczenia i miód. Zblenduj na gładką masę. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Maliny opłucz. Owoce dodaj do ciasta i wymieszaj energicznie. Maliny zmienią konsystencję,ale o to chodzi : ) Dzięki temu ciasto będzie malinowe! 🙂
Masę przelej do keksówki i piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Uwaga: Ciasto nieznacznie urośnie,dlatego spokojnie możecie nalać go dużo do foremki.
Mi zostało troszkę ciasta i rozlałam je do foremek na muffiny. Wyszły równie rewelacyjne.
Najnowsze komentarze