Podzielę się z Wami moim wczorajszym wypiekiem 🙂

Ciacho jest wilgotne, słodziutkie i pachnące! 

Składniki (na formę 20cm)
-6 średnich marchewek
-4 jajka
-15 łyżek mąki owsianej(ja zmieliłam płatki owsiane w blenderze)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju kokosowego 
-3 łyżki prawdziwego kakao
-3 łyżki naturalnego miodu

+ na górę ciasta :
– serek Almette śmietankowy
-1 łyżka miodu
-2 łyżki płatków migdałowych


  1. Marchewkę umyć,obrać i zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach) lub rozdrobnić w blenderze
  2.  Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  3. Olej i miód podgrzać aby się rozpuściły (o ile Wasz miód jest scukrzony) i ostudzić (!)
  4. Żółtka wymieszać z mąką, kakao,miodem i olejem, proszkiem do pieczenia i mąką owsianą. Wyjdzie bardzo sucha konsystencja,więc należy dodać odrobinkę wody ,aby ładnie połączyć wszystkie składniki (zaledwie kilka kropelek).
  5. Pianę z ubitych białek połączyć z masą i marchewką (delikatnie mieszając).
  6. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem i piec około 45 minut.
  7. Ciasto ostudzić.
  8. Serek Almette wymieszać z miodem i posmarować nim chłodne ciasto.
  9. Migdały uprażyć na suchej patelni i udekorować wierzch.