Podzielę się z Wami moim wczorajszym wypiekiem 🙂
Ciacho jest wilgotne, słodziutkie i pachnące!
Składniki (na formę 20cm)
-6 średnich marchewek
-4 jajka
-15 łyżek mąki owsianej(ja zmieliłam płatki owsiane w blenderze)
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju kokosowego
-3 łyżki naturalnego miodu
+ na górę ciasta :
– serek Almette śmietankowy
-1 łyżka miodu
-2 łyżki płatków migdałowych
- Marchewkę umyć,obrać i zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach) lub rozdrobnić w blenderze
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- Olej i miód podgrzać aby się rozpuściły (o ile Wasz miód jest scukrzony) i ostudzić (!)
- Żółtka wymieszać z mąką, kakao,miodem i olejem, proszkiem do pieczenia i mąką owsianą. Wyjdzie bardzo sucha konsystencja,więc należy dodać odrobinkę wody ,aby ładnie połączyć wszystkie składniki (zaledwie kilka kropelek).
- Pianę z ubitych białek połączyć z masą i marchewką (delikatnie mieszając).
- Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem i piec około 45 minut.
- Ciasto ostudzić.
- Serek Almette wymieszać z miodem i posmarować nim chłodne ciasto.
- Migdały uprażyć na suchej patelni i udekorować wierzch.
Najnowsze komentarze