Przedstawiam alternatywę dla burgerów! 🙂 Inspiracja i główna część przepisu pochodzi z książki ,,Rodzinna kuchnia lidla”. Wprowadziłam swoje nieznaczne zmiany i przekazuję je Wam.
Zdrowa wersja indyczych burgerów zamkniętych w razowej bułce, z dodatkiem warzyw i fit sosu. Pyszne!
Idealne na wypasioną kolację 😉
Burgery mięsne:
- 1 cebula
- 1/2 puszki ciecierzycy
- 500g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oleju (posiekanych)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- oregano,bazylia
Cebulę posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek,ostudzić. Cieciorkę rozgnieść widelcem. Do miski przełożyć mięso i dodać wszystkie składniki wraz z cieciorką. Wyrobić mięsną masę rękoma. Uformować 4 kule, rozpłaszczyć w rękach na grubość 1 cm i układać na wyłożonej papierem do pieczenia formie (uformować burgery).
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Sos:
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy miodowej
- 1 łyżka ketchupu
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
Dodatki:
- 4 bułki grahamki
- sałata masłowa
- ogórek kiszony
- pomidor
- oliwa z oliwek
Bułki przekroić na pół,skropić oliwą,podpiec w piekarnik do zrumienienia. Na połówkę bułki położyć sałatę,plastry pomidora i ogórka,burgery oraz sos. Przykryć drugą częścią bułki.
Gotowe!
Najnowsze komentarze