Dziś przepis z nutą orientalną. Obiad w 20 minut,czyli taki jakie preferuje większość zapracowanych. Sezon cukiniowy w pełni,w ogrodzie nic nie może się zmarnować 🙂 

Składniki (porcja dla 3 osób):
  • 1 średnia cukinia
  • 1 spory filet kurczaka
  • 50ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron farfalle (ilość dowolna)
  • świeża bazylia
  • przyprawa curry  (około 2-3 łyżek)
  • sól himalajska,pieprz
Przygotowanie:
Makaron ugotować al’dente. Kurczaka,cebulę i cukinię pokroić w kostkę. Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju,dodać cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawę curry. Dusić pod przykryciem. Po 5 minutach dodać cukinię,przyprawić obficie pieprzem i solą. Dusić do miękkości warzyw. Po tym czasie na patelnię wlać śmietankę,zamieszać i po dwóch minutach zgasić ogień. Dodać poszarpaną świeżą bazylię i doprawić do smaku jeśli jest taka potrzeba. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Smacznego!