Jadacie jogurty naturalne? Świetnie!
Od dziś możecie je zrobić sami!

Niestety, wielu producentów oszukuje skład jogurtu naturalnego dodając do niego np. mleko w proszku, które ma służyć zagęszczeniu.
Dobry jogurt powinien mieć w swoim składzie tylko mleko i żywe kultury bakterii.

Wystarczy kilka minut przygotowania + kilka godzin odczekania i możemy cieszyć się swoim domowym jogurtem o najlepszym składzie!

Czego potrzebujesz?

  • 1 litr mleka pasteryzowanego 3,2%
  • 120g jogurtu naturalnego, który posłuży jako starter z bakteriami -wybierz jogurt z dobrym składem * napisałam wyżej 🙂
Jak przygotować?
  1. Mleko wraz z jogurtem wymieszaj i podgrzej do temperatury około 45 stopni Celsjusza
  2. Przelej do słoików i zakręć je. 
  3. Zawiń w koc i odstaw na około 8h. Najlepiej na noc. Chodzi o to by utrzymać tę temperaturę – by rozwinęły się bakterie.
  4. Rano wstaw jogurt do lodówki. Możesz go zjeść już po około godzinie! ; ) 
Gotowe!

Polecam czekoladową granolę do jogurtu 🙂 Przepis znajdziecie za pomocą lupki wspisując „granola”.