Jadacie jogurty naturalne? Świetnie!
Od dziś możecie je zrobić sami!
Niestety, wielu producentów oszukuje skład jogurtu naturalnego dodając do niego np. mleko w proszku, które ma służyć zagęszczeniu.
Dobry jogurt powinien mieć w swoim składzie tylko mleko i żywe kultury bakterii.
Wystarczy kilka minut przygotowania + kilka godzin odczekania i możemy cieszyć się swoim domowym jogurtem o najlepszym składzie!
Czego potrzebujesz?
- 1 litr mleka pasteryzowanego 3,2%
- 120g jogurtu naturalnego, który posłuży jako starter z bakteriami -wybierz jogurt z dobrym składem * napisałam wyżej 🙂
Jak przygotować?
- Mleko wraz z jogurtem wymieszaj i podgrzej do temperatury około 45 stopni Celsjusza
- Przelej do słoików i zakręć je.
- Zawiń w koc i odstaw na około 8h. Najlepiej na noc. Chodzi o to by utrzymać tę temperaturę – by rozwinęły się bakterie.
- Rano wstaw jogurt do lodówki. Możesz go zjeść już po około godzinie! ; )
Gotowe!
Polecam czekoladową granolę do jogurtu 🙂 Przepis znajdziecie za pomocą lupki wspisując „granola”.
Najnowsze komentarze