Jestem zdania,że jeżeli można coś zrobić w domu samodzielnie i bez większych ceremonii to lepiej zrobić niż kupić 🙂 Przygotowując jakiś produkt w domu mamy wpływ na jego cały proces technologiczny -to co do niego dodamy i jak go zrobimy zależy tylko i wyłącznie od nas. Tak jest z masłem orzechowym. Produkt ten jest ogólnodostępny w sklepach,ale oprócz orzechów w składzie doczytać się można jeszcze kilku innych dodatków- np. cukru , soli ,tłuszczu palmowego ….. mało kiedy masła zawierają 100% orzechów.


W domu możemy zrobić przepyszne masło orzechowe 100% orzechowe i delektować się jego smakiem ze świadomością,że jemy super-naturalny produkt 😉 

Moje masło orzechowe ( koszt 6zł! )
-500g orzechów arachidowych prażonych  (mogą być każde inne)
-opcjonalnie szczypta soli himalajskiej

Jeśli macie mocny blender -możecie zmielic orzechy z jego użyciem …..mi jednak szkoda mojego 600W i do mielenia orzechów używam MASZYNKI DO MIĘSA. Aby uzyskać gładką masę (aby z orzechów zaczął wychodzić olej) trzeba je zmielić kilkukrotnie. U mnie zadziałała zasada ’ do trzech razy sztuka! ” 🙂
Do masła możecie dodać np.cynamon , miód lub…..tak jak ja – szczyptę soli 🙂  Tak przygotowaną gładką masę przełóż do ładnego słoiczka i zajadaj! 😉


Tak jak pisałam wyżej – zrobienie masła orzechowego jest banalne.  🙂 Polecam! 🙂