Nic nie pachnie tak pięknie jak świeżo wypiekane domowe pieczywo! Zrób je sam/a i się przekonaj! 🙂 To pełnoziarniste jest najbardziej wartościowe 🙂

Składniki na 8 sztuk:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g mąki pszennej typ 500 (biała)
100 g mąk żytniej razowej
50 g płatków owsianych
250 g wody
1 łyżeczka kminku
40 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
20 g oleju
1 łyżeczka soli

+1 żółtko , mak do posypania

Świeże drożdże wkruszyć do miski, dodać ciepłą wodę, cukier i łyżeczkę pszennej mąki, wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut by lekko podrosły. W dużej misce (może być ta od robota kuchennego jeśli będziecie nim wyrabiać ciasto) umieścić mąki, płatki owsiane, kminek, sól, zaczyn ze świeżych drożdży. Zagnieść ciasto ręcznie na kuchennym blacie lub mikserem z końcówką hak. Wyrabiać około 10 minut, aż ciasto stanie się zwartą kulą.Odstawić miskę koło kaloryfera (ciepłego), przykryć ścierką i poczekać aż urośnie (ok 20-30 min). Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części, uformować bułki (kulki), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykryć i odstawić na kolejne 15 min. Piekarnik rozgrzać do 200 st.


Po 15 minutach posmarować bułeczki roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem – wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 min. Podawać po ostudzeniu. Gotowe!