Mąż rzucił hasło : zjadłbym coś słodkiego 😋
Miałam piec fit sernik, ale sprzątając po obiedzie obejrzałam się dookoła i zobaczyłam, że w koszyku z owocami leżą już bardzo ciemne banany 🍌, w lodówce rozpoczęty twaróg sernikowy w wiaderku, a obok słoiczek z domową frużeliną. W szafce znalazłam wiórki kokosowe i granolę. Od razu wiedziałam co z tych produktów zrobię.
Powstały zdrowe desery #zerowaste.
Na spodzie wylądowała wiśniowa frużelina 🍒, dalej twaróg sernikowy z jogurtem – wymieszany z wiórkami i miodem, plastry banana, 'polewa’ z masła orzechowego od @krukam i posypka z granoli.

Idealny również do zabrania w słoiczku 👍
⚠️Moi Drodzy – Polska jest na 5. miejscu w UE pod względem ilości marnowanej żywności! Statystyczny Polak marnuje 235 kg jedzenia rocznie – wynika z danych Eurostatu‼️
To ogromna ilość. Jedni nie mają co jeść, a drudzy bezmyślnie marnują żywność 😣
Bądźmy świadomi i krzewmy ideę zerowaste także w kuchni! 💚

Jak powstały moje desery ? (4 sztuki):
-2 banany bardzo dojrzałe z plamkami
-jogurt naturalny + twaróg mielony (sernikowy z wiaderka)  – może być sam jogurt grecki (ok 400g)
-4 łyżki wiórek kokosowych
-2 łyżki miodu/ syropu z agawy
-8 łyżek frużeliny wiśniowej
-4 łyżeczki masła orzechowego (moje od @krukam jest płynne – idealna polewa)
-4 łyżki dowolnej granoli lub musli

Przygotować 4 pucharki/ słoiczki i kolejno układać warstwy od dołu:
1 łyżka frużeliny
Jogurt (+ser) wymieszany z wiórkami i miodem
plastry banana
masło orzechowe
granola

To wszystko 🙂