Było brownie z batata i czerwonej fasoli,a dziś mam dla Was debiutanckie brownie z CUKINII !
Absolutnie fantastyczne,zupełnie spontaniczne. Ciasto jest wilgotne,puszyste i czekoladowe. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki :

  • 2 małe cukinie (łącznie 500g)
  • 7 łyżek ksylitolu
  • 4 jajka
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki kakao 16%
  • 7 łyżek mąki owsianej (może być inna)
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • aromat waniliowy
  • kilka suszonych fig
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady min 70% kakao
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę(ze szczyptą soli). Do miski ścieramy cukinie,obrane jabłko i dajemy żółtka, ksylitol,aromat,posiekane suszone figi (u mnie wcześniej namoczone). Składniki blendujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Dosypujemy mąkę,kakao,proszek do pieczenia,sodę,olej i dale mieszamy do połączenia wszystkich składników. 
Formę (małą tortownicę lub większą keksówkę) wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Jeśli posiadać formę sylikonową to nie musisz. Przelać ciasto. Piec w 180 stopniach przez 1 godzinę. Ciasto ostudzić. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i polać nią ciasto. Udekorować bakaliami.

Smacznego!