Popularne cinnamon rollsy to produkt powstały z dużej ilości białej mąki, cukru, masła i oczywiście cynamonu. Chodziły za mną od dawna, zastanawiałam jak do nich podejść aby nie zepsuć ich przez odchudzenie. Nie odważyłam się na użycie pełnoziarnistej mąki, bo prawdopodobnie nie byłyby mięciutkie i puszyste. Postawiłam na mąkę pszenną, ale dodałam trochę kukurydzianej.
Cukier zamieniłam na erytrytol, zmniejszyłam ilość tłuszczu, a mleko zamieniłam na napój roślinny, aby mogły je zjeść bez obaw osoby nietolerujące białek mleka. Przerobiłam przepis z kwestii smaku.
Wyszły bardzo smaczne! 🙂

Składniki na ok 20 bułeczek:

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 80g mąki kukurydzianej
  • 250ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 60g erytrytolu (lub 50g cukru)
  • szczpta soli
  • 1 opakowanie (7g) suchych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 60g masła (roztopić)Przygotowanie:Mleko podgrzać (tak aby było ciepłe, nie gorące!), wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 5 minut.
    Mąki przesiać przez sito, dodać erytrytol i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie  i wlać mleko z drożdżami. Wymieszać łyżką i zacząć wyrabiać ciasto, dodając żółtka i jajko (ja użyłam miksera planetarnego-za pomocą haka do wyrabiania ciasta). Po około 5 minutach wyrabiania wlać roztopione, wystudzone masło. Kontynuować wyrabianie do czasu aż ciasto będzie sprężyste i gładkie (ok 10 minut).
    Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5h – do czasu aż ładnie wyrośnie.
    Po tym czasie ciasto podzielić na pół i każdą z części rozwałkować na placek 20×30.

    teraz przygotuj nadzienie:

Nadzienie:

  • 40g masła (roztopić)
  • 30g cynamonu mielonego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/4 szklanki erytrytolu
Masło roztopić, ostudzić i połączyć z aromatem. W osobnej szklance wymieszać cynamon z „cukrem”.
Każdy z rozwałkowanych „blatów” posmaruj masłem za pomocą pędzelka, a następnie posyp mieszanką erytrytolu i cynamonu. Zwiń ciasto w rulon ( dłuższy bok) i pokrój na 2,5 cm plasterki.
Ślimaczki układaj na dużej blasze (zawijasem do góry) zachowując odstępy około 3 cm (ślimaczki jeszcze urosną, mają się ładnie połączyć). Odstawić formę w ciepłe miejsce na około 45 minut. Polecam okolice kaloryfera 🙂
Dodatkowo:
1 jajko+ 2 łyżki mleka

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Jajko roztrzepać z mlekiem i za pomocą pędzelka „pomalować” zawijasy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do zrumienienia – około 30 minut (w zależności od piekarnika).