Niedawno jedząc na mieście, zasmakowałam bakłażana faszerowanego kaszą jaglaną z
warzywami. To danie bardzo mi posmakowało, więc postanowiłam przygotować coś podobnego w domu.
W lodówce miałam cukinię i inne warzywa,więc uznałam, że nafaszeruję CUKINIĘ ! 🙂
Wyszła wyśmienicie 😉 
Jest to idealne danie dla wegetarianina, a jeśli odejmiemy ser – to także dla weganina 🙂 

Składniki :
-1 większa cukinia (ja miałam 2 malutkie i 2 połówki złączyłam w jedną)

-3 marchewki(starte na grubych oczkach)
-1 papryka żółta lub czerwona ( może być i taka i taka)
-1/2 brokuła mrożonego lub świeżego
-2 łyżki przecieru pomidorowego
-1 łyżka oleju rzepakowego

-przyprawy: sól himalajska, pieprz, oregano, papryka ostra, zioła prowansalskie,curry


Tak naprawdę ilość warzyw i ich dobór zależy od Was 😉 Im więcej ich będzie, tym więcej otrzymacie farszu . Możecie też dodać do niego kurczaka(wtedy nie będzie to już wersja wegetariańska, ale równie pyszna 🙂

+ kasza bulgur/każda inna
+garstka startego sera mozzarella
+1 pomidor


Przygotowanie farszu :
Różyczki brokuła ugotować na parze. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę. Podlać troszeczkę wodą i dusić 3 minuty. Dodać różyczki brokuła (rozdrobnić je jak najbardziej) , przecier pomidorowy oraz kaszę- jeśli chcecie (u mnie wylądowała osobno na talerzu). Doprawić do smaku 🙂

Cukinię omyć, osuszyć, przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Wydrążyć miąższ z nasionkami.
Cukinię podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć, nafaszerować środek i wierzch każdej połówki, ponownie wsadzić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut.
10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na cukinię plastry pomidora i posypać mozzarellą. 🙂

Smacznego 🙂