Kolejny eksperyment za mną! 🙂

Jakiś czas temu mój kolega z roku – Artur dał mi przepis na ciasto z batatów. 

Zbierałam się i zbierałam zanim je zrobiłam, ale stało się 🙂
Poddałam przepis małej modyfikacji, ale efekt był taki sam. Kiedyś opublikowałam tu przepis na brownie z fasoli – było wyśmienite , ale brownie z batatów przebiło je totalnie ! 🙂 
Jest mega mokre, mięciutkie i puszyste . Rozpływa się w ustach 🙂

A w ogóle znacie bataty ? 🙂 

Są to słodkie ziemniaki o dużych walorach odżywczych, mają kolor lekko pomarańczowy – świadczy on o obecności karotenów i karotenoidów w bulwie 🙂 Tak jak tradycyjne ziemniaki zawierają sporo witaminy C będącej cennym antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki w organizmie. Ponadto – potas (373 mg/100g) , wapń, magnez i inne składniki mineralne. 
Jeden batat waży około 300g , natomiast jeden ziemniak około 100g – także wystarczy jeden i sytość gwarantowana 😀
Czas od czasu warto je włączyć do swojej diety w ramach urozmaicenia 🙂 Jednak nie za często, bo obfitują w cukry proste. W wersji pieczonej-jako frytki spisują się super 😉  W cieście także 🙂 🙂

Składniki :
-600 – 700 g batatów
-2 łyżki mąki z brązowego ryżu
-2 łyżki mąki gryczanej
-3 łyżki oleju rzepakowego
-130 g suszonych daktyli
-3 jajka
-1/2 szklanki gorzkiego kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie :
Bataty obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Wystudzić do zimna.
Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć 15 minut- odlać nadmiar wody. Do miski wrzucić wystudzone bataty, daktyle, mąki, kakao, sodę i wbić jajka. Całość zblendować na gładką masę. Przelać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



Macie jakieś doświadczenie z batatami ? 🙂 Podzielcie się 😉