Na moim blogu można doszukać się ciasta marchewkowego z serkiem i migdałami. Dzisiaj mam dla Was zupełnie inną wersję ciasta marchewkowego- bardziej biszkoptową,pulchną i wilgotną 🙂
Wystarczy 10 minut pracy+czas pieczenia i mamy pyszne,pachnące pomarańczą ciasto.
Składniki:
- 4 jaja
- 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
- 3/4 mąki owsianej
- 1/4 mąki pszennej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 7 łyżek ksylitolu lub innego słodzidła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczone
- kilka kropelek aromatu pomarańczowego i waniliowego
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać żółtka i ksylitol. Do masy delikatnie wkręcić startą marchewkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki cały czas mieszając bardzo delikatnie.
Formę o średnicy 23cm (może być mniejsza-cicho wyjdzie wyższe) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 35 minut.
Smacznego! 😉
Najnowsze komentarze