Nadchodzi świąteczny czas. Oprócz typowo wielkanocnych potraw przygotowuje się także sałatki, przystawki i słodkie ciacha! 😉
U mnie nastąpiła dzisiaj próba generalna KUBANKI 🙂
U mnie nastąpiła dzisiaj próba generalna KUBANKI 🙂
Nie wnikam w kaloryczność tego ciasta i wartości odżywcze,bo mogłabym się przerazić 😛 Przyznaję jednak ,że smakuje super ! 😉
Tak jak pisałam w pierwszym poście- nie popadajmy w skrajności 🙂 Jeden kawałek ciacha do kawki można przemycić ;P 🙂
Składniki:
biszkopt
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto
- 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 śmietan-fixy
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- 1 podwójne opakowanie petitków
nasączenie:
- 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
- 2-3 łyżki nalewki wiśniowej
masa
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 łyżki nutelli/innego kremu czekoladowo-orzechowego
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Biszkopt : Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.
Biszkopt wystudzić. Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z nalewką.
Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.
Budyń przykryć i wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń(musi być zimny,bo nawet lekko ciepły zważy masło !!!!). Do masy budyniowej dodać nutellę/krem i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć naparem (około 12 łyżek). Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć drugą warstwą ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Najnowsze komentarze