Nadchodzi świąteczny czas. Oprócz typowo wielkanocnych potraw przygotowuje się także sałatki, przystawki i słodkie ciacha! 😉
U mnie nastąpiła dzisiaj próba generalna KUBANKI 🙂
Nie wnikam w kaloryczność tego ciasta i wartości odżywcze,bo mogłabym się przerazić 😛  Przyznaję jednak ,że smakuje super ! 😉

Tak jak pisałam w pierwszym poście- nie popadajmy w skrajności 🙂 Jeden kawałek ciacha do kawki można przemycić ;P 🙂



Składniki:

biszkopt 
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki  mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ponadto
  • 500 g śmietanki 30 % (dobrze schłodzonej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 1 podwójne opakowanie petitków
nasączenie:
  • 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
  • 2-3 łyżki nalewki wiśniowej

masa
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki nutelli/innego kremu czekoladowo-orzechowego
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

Sposób wykonania:

Biszkopt : Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, a cukier całkowicie rozpuszczony, kolejno dodawać żółtka. Mąkę , kakao i proszek do pieczenia przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Mieszankę wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 40 minut, w temp. 160 C.
Biszkopt wystudzić. Przygotować napar z kawy i wystudzić. Połączyć z nalewką.

Przygotować masę: Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Na gotujące wylać przygotowaną mieszankę i zagotować.
Budyń przykryć i wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń(musi być zimny,bo nawet lekko ciepły zważy masło !!!!). Do masy budyniowej dodać nutellę/krem i dobrze wymieszać.

Biszkopt nasączyć naparem (około 12 łyżek). Wyłożyć masę czekoladową. Wyrównać. Ułożyć warstwę herbatników. Posmarować je cienko powidłami śliwkowymi i przykryć drugą warstwą ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać kakao. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.