Jeszcze kilka lat temu nawet nie wiedziałam ,że można upiec ciasto z serka wiejskiego i jogurtu. Obecnie takie ciasta są moimi ulubionymi.
Jak myślicie -dlaczego ? 

Bo można je zajadać bez wyrzutów sumienia!
Bez cukru, bez tłuszczu i na mące innej niż najpopularniejsza (oczyszczona ze wszystkiego co cenne)mąka pszenna. Moje ciasto zostało przyrządzone z użyciem mąki GRYCZANEJ 🙂

Coraz bardziej podobają mi się eksperymenty kulinarne w wersji fit 😉

Ciasto świetnie nadaje się na drugie śniadanie 🙂




Składniki:

200g serka wiejskiego
200 g jogurtu naturalnego

200 g mąki gryczanej

3 sztuki dojrzałego banana

3 duże łyżki cynamonu

3 łyżki wiórek kokosowych 

2 żółtka 

4 białka jaja
4 duże jabłka

Serek wiejski,jogurt,mąkę,banany,cynamon,wiórki kokosowe i żółtka blendujemy na gładką masę. Jabłka kroimy w kosteczkę + kilka pasków na wierzch.


Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy masę z blendera i pokrojone jabłka. Mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej ,delikatnej masy.

Ciasto wylewamy do foremki (u mnie tortownica 32cm-im mniejsza forma tym wyższe ciasto),dekorujemy i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.