Jeszcze kilka lat temu nawet nie wiedziałam ,że można upiec ciasto z serka wiejskiego i jogurtu. Obecnie takie ciasta są moimi ulubionymi.
Jak myślicie -dlaczego ?
Bo można je zajadać bez wyrzutów sumienia!
Bez cukru, bez tłuszczu i na mące innej niż najpopularniejsza (oczyszczona ze wszystkiego co cenne)mąka pszenna. Moje ciasto zostało przyrządzone z użyciem mąki GRYCZANEJ 🙂
Coraz bardziej podobają mi się eksperymenty kulinarne w wersji fit 😉
Ciasto świetnie nadaje się na drugie śniadanie 🙂
Składniki:
200g serka wiejskiego
200 g jogurtu naturalnego
200 g mąki gryczanej
3 sztuki dojrzałego banana
3 duże łyżki cynamonu
3 łyżki wiórek kokosowych
2 żółtka
4 białka jaja
4 duże jabłka
Serek wiejski,jogurt,mąkę,banany,cynamon,wiórki kokosowe i żółtka blendujemy na gładką masę. Jabłka kroimy w kosteczkę + kilka pasków na wierzch.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy masę z blendera i pokrojone jabłka. Mieszamy delikatnie do uzyskania jednolitej ,delikatnej masy.
Ciasto wylewamy do foremki (u mnie tortownica 32cm-im mniejsza forma tym wyższe ciasto),dekorujemy i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Najnowsze komentarze