Składniki na 2 pizze 30cm:
- 100g mąki żytniej razowej
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 25g oliwy z oliwek
- 200g wody
- 25g drożdży
- szczypta cukru
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Do ciepłej, ale nie gorącej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 5 minut.
Do miski wsypać mąki, sól, wlać oliwę i rozczyn. Wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu aż ładnie będzie odchodzić o dłoni.
Do miski wsypać mąki, sól, wlać oliwę i rozczyn. Wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu aż ładnie będzie odchodzić o dłoni.
Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (nakryć ścierką) na około godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na pół i wylepić nim spód forem wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia.
Ciasto smarować sosem i układać ulubione dodatki. Piec w 200 stopniach do zrumienienia 🙂
Ciasto smarować sosem i układać ulubione dodatki. Piec w 200 stopniach do zrumienienia 🙂

Najnowsze komentarze