Składniki na 2 pizze 30cm:

  • 100g mąki żytniej razowej
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g oliwy z oliwek
  • 200g wody
  • 25g drożdży
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Do ciepłej, ale nie gorącej wody wkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać. Odstawić na 5 minut.
Do miski wsypać mąki, sól, wlać oliwę i rozczyn. Wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu aż ładnie będzie odchodzić o dłoni. 
Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (nakryć ścierką) na około godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na pół i wylepić nim spód forem wcześniej wyłożonych papierem do pieczenia.
Ciasto smarować sosem i układać ulubione dodatki. Piec w 200 stopniach do zrumienienia 🙂