W sieci roi się od przepisów na chlebek bananowy. Można go robić na różne sposoby. 
Moim celem było zminimalizowanie mąki pszennej w jego składzie. Większość przepisów opiera się właśnie na pszenicy.


Chlebek zdecydowanie obfituje w potas. Zawdzięczamy to bananom 🙂 

Składniki :

4 dojrzałe banany
70g oleju rzepakowego

1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1,5 szklanki mąki (mix np. owsiana, jaglana, pszenna pełnoziarnista, ryżowa) – dowolne!


Banany zmiksować na mus z olejem i jajkiem. W drugiej misce wymieszać sypkie produkty. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać łyżką. Wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Do suchego patyczka 🙂