Dziś przepis na meksykańską potrawę Chilli con carne – czyli Chilli z mięsem 🙂
Moja wersja została odchudzona – użyłam mięsa z indyka.
Składniki na 5 porcji:
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka fasoli czerwonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 3 papryczki chilli SUSZONE (malutkie)
- 500 ml passaty pomidorowej
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 2 szczypty kuminu rzymskiego
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso i dusić pod przykryciem.
Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do usmażonego mięsa. Całość dusić 4 minuty. Zalać passatą pomidorową i dodać wszystkie przyprawy wraz z pokruszoną papryczką chilli. Całość gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną i opłukaną fasolkę oraz odcedzoną kukurydzę.
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso i dusić pod przykryciem.
Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do usmażonego mięsa. Całość dusić 4 minuty. Zalać passatą pomidorową i dodać wszystkie przyprawy wraz z pokruszoną papryczką chilli. Całość gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną i opłukaną fasolkę oraz odcedzoną kukurydzę.
Danie podać z ryżem lub bagietką. U mnie ryż! 🙂
Najnowsze komentarze