Dziś przepis na meksykańską potrawę Chilli con carne – czyli Chilli z mięsem 🙂
Moja wersja została odchudzona – użyłam mięsa z indyka.

Składniki na 5 porcji:

  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 3 papryczki chilli SUSZONE (malutkie)
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 szczypty kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso i dusić pod przykryciem.
Paprykę pokroić w kostkę i dorzucić do usmażonego mięsa. Całość dusić 4 minuty. Zalać passatą pomidorową i dodać wszystkie przyprawy wraz z pokruszoną papryczką chilli. Całość gotować na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać odcedzoną i opłukaną fasolkę oraz odcedzoną kukurydzę.
Danie podać z ryżem lub bagietką. U mnie ryż! 🙂
Na wierzch proponuję dodać kleksa jogurtu greckiego oraz awokado.