Mam dla Was kolejny super przepis, który można z łatwością zrealizować w thermomixie. Podam też wersję dla tych, którzy go nie posiadają 🙂

Oto bułeczki dyniowe! Jesienne, puszyste, smaczne!

Składniki na 9 bułeczek:
  • 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 100 g mleka
  • 1 jajko
  • 45 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 125 g musu z dyni (upiecz duże kawałki dyni w piekarniku – w 220 st do miękkości- oddziel miąższ od skórki, zmiksuj na mus)
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukruDodatkowo:
  • 1 jajko (do posmarowania)WERSJA KLASYCZNA:
    Zrób rozczyn z ciepłego mleka, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki. Odstaw na 15 minut. W tym czasie roztop masło i ostudź. W misce umieść wszystkie pozostałe składniki. Dodaj rozczyn i masło. Ciasto wyrabiać około 10 minut, aż będzie gładkie, nieprzywierające do dłoni. Powinna Ci wyjść ładna kula.
    Ciasto włóż do miski oprószonej mąką, przykryj ścierką i odstaw na godzinę.
    Po tym czasie uderz ręką w ciasto, aby je odgazować. Krótko wyrób i podziel na 9 części. Uformuj kule (bułeczki) i ponacinaj tak jakbyś chciała bułkę podzielić na kilka ćwiartek. Odstaw bułeczki jeszcze na 20 minut (na blaszce wyłożonej papierem).
    Po tym czasie posmaruj bułeczki roztrzepanym jajkiem i upiecz je w 180 stopniach (około 20-25min).

    WERSJA NA TM:

    Do naczynia Thermomix wlewamy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Mieszamy czas 3 min/temp.37/obr.3. Rozczyn zostawiamy na 15 minut. W tym czasie możemy rozpuścić i wystudzić masło. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto czas 5 min/Interwał.Ciasto powinno być delikatne ale nie klejące. Wszystko zależy od puree jakie mamy. Jeżeli jest zbyt wodniste to proponuje przed dodaniem do ciasta odparować tak aby było bardzo gęste. Jeżeli mamy zbyt rzadkie puree ciasto będzie bardzo kleiste i musimy dodać więcej mąki.
    Ciasto przekładamy do miski opruszonej mąką. Przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrosnięcia na ok. 1 godzinę.
    Następnie ciasto odgazowujemy poprzez uderzenie pięścią w ciasto. Krótko wyrabiamy i dzielimy ciast na 9 kawałków.
    Z każdego kawałka ciasta formujemy bułkę. Następnie”nacinamy tak jakbyśmy chcieli podzielić ją na ćwiartki. Bułeczki zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie smarujemy jajkiem.
    Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni 20-25 minut.