Mam dla Was kolejne boskie ciacho bez pieczenia. Prawie wegańskie! 🙂
Kwestia podmieniania dwóch składników- przepis na dwie wersje.
Rozpływa się w ustach. Chrupiące orzeszki w połączeniu z czekoladą fundują niebo w gębie. Do tego banany, karmel z daktyli i masła orzechowego i bita śmietana! Pyyyyycha!
Składniki na tortownicę 22cm:
Spód:
- 50g gorzkiej czekolady
- 50g płatków owsianych górskich
- 50g orzeszków ziemnych
- 1 łyżka olej kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżka miodu
- 2 banany
Karmel:
- 70g daktyli suszonych
- 60g masła orzechowego
Biała masa
- 200g stałej części mleczka kokosowego albo 200g śmietanki 30%
- 3 łyżki słodzidła np. erytrytol
- 2 łyżki żelatyny lub agar
- 1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania :
SPÓD
Wodę zagotuj w małym garnku, a na nim umieść miseczkę (nad kąpielą wodną). Do miseczki wrzuć połamaną czekoladę, 3 łyżki masła orzechowego, olej kokosowy i miód. Pozostaw do rozpuszczenia i wymieszaj. Płatki owsiane i orzeszki wrzuć do rozdrabniacza i zmiksuj na „pył”. Połącz z masą powstałą nad kąpielą wodną. Małą tortownice (do 22 cm) wyłóż papierem, a następnie wylep spód masą czekoladowo-owsianą (za pomocą łyżki rozsmaruj). Banany pokrój w plasterki i wyłóż na spód. Foremkę wstaw do lodówki.
KARMEL
Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na 10 min. Po tym czasie odcedź, ale nie wylewaj wody. Zmiksuj z pozostałym masłem orzechowym dodając 4 łyżki wody z daktyli. Jeśli będzie gęsty-dodaj więcej. Ma to być konsystencja przyjemna do smarowania. Niezbyt rzadka ani gęsta.Tak powstały karmel rozsmaruj na banany i ponownie wstaw do lodówki.
BIAŁA MASA
Żelatynę rozpuść w goracej wodzie (mniej więcej w 4 łyżkach), wymieszaj do rozpuszczenia i ostudź. Stałą część mleczka kokosowego ubij na pianę wraz z erytrytolem.
Dodawaj po łyżeczce chłodnej żelatyny do ubijanej śmietanki.
Śmietankę wyłóż na banany i posyp kakao. Wstaw na kilka godzin do lodówki.
Najnowsze komentarze