Mam dla Was przepis na naprawdę szybką babkę! W roli głównej – jogurt i skórka pomarańczy 🙂
Podaję przepis, z którego upiekłam trzy małe babki – będzie idealny na jedną dużą.
Składniki:
Skórka ze sparzonej 1 pomarańczy (starta)
100 g cukru/ksylitolu
3 jaja
120 g jogurtu naturalnego
80 g oleju rzepakowego
1 szczypta soli
10 g proszku do pieczenia
200 g mąki pszennej/ryżowej/kukurydzianej
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni góra-dół. Foremkę/foremki natłuść dobrze np. masłem i wstaw do lodówki. Jajka utrzyj z cukrem i startą skórką pomarańczy. Dodaj jogurt, mąkę, olej i sól – miksuj około 1 minuty na puszystą masę. Teraz dodaj proszek do pieczenia i mąkę – zmiksuj na małych obrotach lub wkręć ręcznie za pomocą szpatułki. Masę wlej do natłuszczonych foremek. Wstaw do piekarnika i piecz około 30 min w 180 stopniach. Jeśli zobaczysz, że środek babek „wysadza” do góry niczym wulkan – zmniejsz temperaturę i wydłuż czas pieczenia. Nie bój się, nie wyjdzie zakalec 🙂
Foremki wyjmij z piekarnika, przestudź chwilę i aby ułatwił wyjmowanie – odwróć foremkę do góry dnem i przyłóż mokrą, zimną szmatkę. Lekko popukaj i powinna wyjść piękna babka w formy 🙂
polewa to : olej kokosowy+kakao+cukier puder
Przepis inspirowany thermomixem.