
Chlebek bananowy to najlepszy sposób na wykorzystanie bardzo dojrzałych bananów.
Nie dość, że zrobicie pyszne ciasto bez cukru to jeszcze uratujecie banany w myśl idei #zerowaste!
Potrzebujecie kilku składników i 2 minutek na przygotowanie:
4 bardzo dojrzałe banany (z plamkami)
70g oleju rzepakowego
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jaja
3 łyżki erytrolu (nie są konieczne jeśli masz mega dojrzałe banany)
kilka kropki olejku waniliowego
+ garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieść w misce (oprócz żurawiny) i zblenduj na gładką masę! 🙂
Dodaj żurawinę i wymieszaj.
Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Możesz położyć przekrojonego banana, aby chlebek ładnie wyglądał. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni z termoobiegiem i pieczemy 45 minut (na złoto). Nie wyciągaj od razu chlebka z piekarnika. Zostaw go przy uchylonych drzwiczkach od piekarnika na 15 minut. Potem wyjmij formę, wyciągnij chlebek i ostudź.
Smacznego! Daj znać w komentarzu jak Ci posmakował 🙂

